Coaching típusú vezetés

"fókusz az üzleti eredményességre és a munkatársak fejlődésére"

A coaching szemléletű vezetés nem elsősorban a klasszikus coaching eszköztár használatát jelenti, hanem azt is, hogy egy vezető a coaching módszertanából a támogató szemléletmódot is átvegye.

Ez legyen az ő vezetői stílusa, támogató vezetőként legyen jelen a szervezetben.

Természetesen ehhez más vezetői készségek, mint. pl. érzelmi intelligencia, vezetői kommunikáció fejlesztése is szükséges.

Ma már sok vezető felismerte ennek fontosságát, és annak tudatában, hogy ennek elsajátítása jó befektetés, ilyen irányban indították el saját fejlődésüket. Tudni kell azonban, hogy ez nem egy rövid folyamat, hiszen a korábbi hierarchikus gondolkodásmódhoz képest szemléletváltást igényel. Igen, sokkal nagyobb bizalmi szintet kell teremtenie a munkatársaknál, és neki is sokkal jobban kell bíznia az embereiben.

A mai folyamatosan változó világban, a sokszor szűkülő fejlesztési forrásokkal gazdálkodó, egyre laposodó szervezetekben fokozottan merül (merült) fel az igény a támogató vezetői jelenlétre., hiszen a kiemelkedő teljesítmény eléréshez szükséges a nyitott, támogató légkör, a jó csapatmunka.

A vezetőnek többféle motivációs eszközzel kell rendelkeznie, mert egyrészt nem áll rendelkezésére annyi anyagi támogatási lehetőség, mint korábban, másrészt pedig az a tapasztalat, hogy az anyagi motiválás csak rövidtávon működik.

A vezetői attitűd fejlesztését tűzi ki célul az a folyamat, amely a coaching eszköztárát hivatott átadni az adott szervezetre szabott workshopok keretei között.