Akciótanulás

„Egyikünk sem olyan okos egyedül, mint amilyen okosak együtt vagyunk” / K.Blanchard /

Tudásmegosztás és tudásmaximalizálás a szervezetben

Az akciótanulás egy olyan dinamikus és összetett csoport folyamat, amiben az 5-8 fős csoportból álló résztvevők valódi projektek kapcsán felmerülő, valódi problémákat oldanak meg, miközben arra is fókuszálnak, hogy mit lehet a problémamegoldás során megtanulni, illetve hogy a tanultakat az egyes résztvevők, a csoport, illetve a vállalat egésze hogyan tudja maximálisan integrálni a meglévő működési folyamtokba.

Időtartam

Az Akció Tanuló csoport egy folyamat, amely több egymást követő ülésből áll. Céljainak megvalósításához időben hosszabb távú együttműködés és együtt gondolkodás szükséges.

Az ülés 3 óra időtartamú. Javasolt a kétheti –havi 1 alkalom. Minimum 8 ülés.

Az akció tanulócsoport hatásai

Valamennyi résztvevő, hatékony segítséget és támogatást kap ahhoz, hogy egy-egy projektben vagy esetben, megtalálják a saját legmegfelelőbb gyakorlati megoldásukat.

Saját ütemében fejlődik azokon a területeken, amely számára a betöltött pozícióban a legfontosabb, mert a csoport előtt felelősséget kell vállalnia az általa behozott téma iránt, döntéseket kell hoznia azzal kapcsolatban, hogy mit fog tenni és meg is kell tennie azokat.

Tanul a nemcsak a saját projektjeiből, hanem a többi résztvevő által behozott problémákból is.. A cél a tanulás maximalizálása és hatékony megoldások megtalálása külső szakértők igénybevétele nélkül.

Tanuló csoportok jönne létre, amelynek tagjai nem biztos, hogy közvetlenül kommunikálnának egymással. Emiatt olyan emberek között alakulhat ki támogató munkakapcsolat, akiknél erre egyébként nem kerülne sor. Ezáltal bővül és kiterjed az információ-és tudásmegosztás a szervezetben.

Az akció tanulócsoportban való részvétel során számos vezetői készség észrevétlenül fejlődik a találkozások során, mivel minden résztvevő minden alkalommal prezentál, döntéseket hoz, és mutatja, hogy milyen irányba megy tovább, illetve miért vállal felelősséget.

A résztvevők tapasztalati úton sajátítják el a coaching technikákat, amelyet ezután a saját beosztottjaikon is tudnak alkalmazni, és ezzel támogatni őket.

Együttműködésre, kommunikációra tanítja a résztvevőket, mert egymással összhangban működve kell, hogy hozzá segítsék a projektgazda szerepében lévő csoporttagot a saját megoldásához.

A résztvevők között kialakul egy bizalmi támogató közösség, amely hatékonyabbá teszi az együttműködést a szervezetben az AT csoporton kívül végzett munkában is kiépül egy erőteljes network, és képes átformálni a meglévő céges kultúrát ún. "tanulószervezetté".

Mindezek eredményeképpen a résztvevők kapcsolatai javulnak a munkatársaikkal, az önmegvalósításhoz, önmenedzseléshez szükséges erőforrásai növekednek, az aktuális pozícióhoz szükséges kompetenciái erősödnek, elkötelezettebbé és motiváltabbá válnak.

A csoport működése közvetlen pozitív hatással van a munka hatékonyságára.